مساله آرتساخ قراباغ
تماس بگیرید
نویسنده: ایساک یونانسیان
نشر: هزاره کرمان
توضیحات: «آلیک» – کتاب مسأله آرتساخ (قراباغ) به کوشش ایساک یونانسیان، پژوهشگر مسائل قفقاز و ترکیه از سوی نشر هزار کرمان، در 1500 نسخه و 399 صفحه، به صورت رنگی به چاپ رسید.
نویسنده این کتاب را در ده فصل و بصورت مجموعه مقالات مستند تاریخی که از سوی او و برخی مورخان و کارشناسان ارمنی و ایرانی، نگاشته شده تقسیم بندی کرده است.
تاریخ ارمنستان، تاریخ جمهوری آرتساخ (قراباغ)، تاریخ منطقه نخجوان، روند شکل گیری جمهوری آذربایجان، ریشه های درگیری بین ارمنستان و آذربایجان، جنگ قراباغ و وقایعی نظیر حادثه خوجالی و نقش ترکیه در آن و سیاست های ارمنی ستیزی مقامات جمهوری آذربایجان از نکات بارز و برجسته این کتاب محسوب می شود. بررسی منابع ایرانی، اسلامی و عثمانی در باب تعلق قراباغ به ارمنستان که به صورت نوشته ها و نقشه های تاریخی توصیف شده، دیگر مطالب مهم کتاب را شکل می دهد.
نگارنده در فصل های پایانی این کتاب علاوه بر موارد ذکر شده، به بررسی درگیری های حل نشده ای نیز می پردازد که به صورت یک جنگ رسانه ای در غالب تاریخ سازی و هویت سازی تصنعی از سوی جمهوری آذربایجان در منطقه در جریان بوده و اعمال می گردد. از نظر نویسنده این موارد حل نشده باعث شده تا امروزه مقامات و تاریخدانان جمهوری آذربایجان با وجود بیش از 1600 ابنیه، سنگ نبشته، کتیبه، کلیسا، ،چلیپا سنگ و گورستان مسیحی ثبت شده در منطقه قراباغ، وجود نقشه های تاریخی بسیار، نوشته های تاریخدانان مشهور و حاکمیت چند صد ساله ایران به منطقه قفقاز، با صرف هزینه های میلیاردی دست به تحریف های تاریخی گسترده زده و کلیه شواهد، مدارک و نقشه های تاریخی بجا مانده از تاریخ نگاران و جغرافی دانان بنام ایرانی، روس، اروپایی و ارمنی در خصوص تاریخ ایران، ارمنستان و قراباغ را وارونه جلوه دهند.
نویسنده امیدوار است که این کتاب گوشه هایی از حقایق و تاریخ منطقه قفقاز را روشن ساخته و گامی جهت جلوگیری از تحریف تاریخ، ملل باستانی و بزرگی چون ایران و ارمنستان فراهم سازد.
در این کتاب مقالاتی از دکتر کارن خانلری، شاهن هوسپیان، روبن گالیچیان، آنوشیک ملکی، هایک دمویان، روبرت مارکاریان به همراه مقالاتی از ایساک یونانسیان با استفاده از نوشته های دکتر عنایت الله رضا، کاوه بیات و تاتول هاکوپیان در غالب مقالاتی از فصل نامه فرهنگی، اجتماعی پیمان مشاهد می شود