بهرام بیضایی؛ زبان هویت و قدرت
230,000 تومان
نویسنده: دکتر رضا ترنیان
نشر: روزنه
توضیح: نویسنده کتاب پیشرو میگوید بیضایی با ایجاد تردید، شک و پرسشگری در آثارش، درنگی ایجاد میکند که جای تعمق و بررسی چندین باره دارد. او ضمن حفظ درونمایه آثار کهن ادبی، زبان را در خدمت نگاه اجتماعی امروز در میآورد.
کتاب «بهرام بیضایی؛ زبان، هویت و قدرت» با تحلیل ۸ نمایشنامه بیضایی با رویکرد انتقادی، با اینهدف نوشته شده که بازتاب واژگان و نحو زبان را در سه الگوی هویت، قدرت و دانش بررسی کند و با تبیین و تفسیر آن زوایا و لایههای تودرتوی آثار این نویسنده را به خوانندگان نشان دهد.
مطالب اینکتاب در ۳ فصل تدوین شدهاند؛ فصل اول: تحلیل واژگانی و ترکیبات، فصل دوم: تحلیل روابط نحوی در آثار بهرام بیضایی و فصل سوم: قدرت، هویت و دانش.
عناوین فصل اول کتاب به اینترتیباند: آرش، اژدهاک، کارنامه بندار بیدخش، مرگ یزدگرد، فتحنامه کلات، مجلس قربانی سنمار، سهرابکشی، شب هزار و یکم.
در فصل دوم هم اینعناوین درج شدهاند: روابط نحوی در روایت آرش، روابط نحوی در روایت اژدهاک، روابط نحوی در کارنامه بندار بیدخش، روابط نحوی در مرگ یزدگرد، روابط نحوی در فتحنامه کلات، روابط نحوی در مجلس قربانیِ سنمار.
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
وظیفه حاکم داد و دهش است و این تصویر زیربنایی خواهش بشری است؛ مردم اختیار امور و کشورشان را به میل یا به غصب و غضب به قدرتمندی میسپارند تا آمورش بهبود یابد و در آرامش زندگی کند؛ اما اوضاع همواره برای مردم بدتر از پیش میشود. دعبل خزاعی کوفی _شاعر عرب شیعی قرن سوم مهشیدی _ وقتی ستم بنیعباس بر مردم زیاد میشود در شعر میگوید:
یا لیت ظلم بنی المروان دام لنا
و عدل بنی العباس فی النار*
* عدل بنی عباس را به جهنم فرست و ظلم بنی امیه را برای ما بیاور.